Zo maak je het:
Gebakken ossenhaas:
Verhit een pan op hoog vuur en verwarm een scheut olie. Bestrooi het rundvlees met zout en bak het aan beide zijde 1,5 minuut aan om middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en bak het vlees nog 1 minuut aan beide zijde terwijl je het bakvet erover schept, dit noem je arroseren. Haal het vlees uit de pan en laat het rusten onder aluminiomfolie. Tien minuten voor het serveren van het hoofdgerecht, gaar je het rundvlees in een oven van 180 graden Celsius nog even 5 minuten. Laat het vlees nog 5 minuten rusten en snijd het in 4 gelijke stukken en bestrooi het met peper.
Een koe bestaat natuurlijk uit meer dan de ossenhaas. De zogenoemde 'incourante delen' van het rund, vlees dat hard gewerkt heeft, leent zich perfect om heel erg langzaam te garen. Dit hebben we bij De Heische Hoeve al voor je gedaan. Dit hoef je alleen te verwarmen en mee op het bord te serveren bij het hoofdgerecht.
Pommes carré:
Schil de aardappels en snijd deze in dobbelstenen van 2x2 cm. Bak de dobbelstenen aan in olie op middelhoog vuur. Bak elke zijde goudbruin en voeg tijdens het bakken een klontje boter toe en de takjes tijm. Als de dobbelstenen aan elke zijde goudbruin zijn, mogen ze uit de pan op een stukje keukenrol om het overtollige vet kwijt te raken. Bestrooi de dobbelstenen met een beetje zout en verwarm ze in de oven tijdens het afmaken van het hoofdgerecht.
Pastinaak puree:
Schil de pastinaak en verwijder het kopje en het kontje. Snijd de pastinaak door de helft en daarna in stukken van 2 centimeter. Kook de pastinaak in water met zout en doe daarbij een scheut melk, daarmee voorkom je dat de pastinaak verkleurd. Kook de pastinaak zo gaar dat het makkelijk fijn te drukken is. Giet de pastinaak af en wrijf hem door een fijne zeef om er puree van te maken. Als alles door een zeef is gewreven mag er een klontje boter doorheen om een gladde puree te krijgen. Maak de puree op smaak met peper en zout.
Rode biet partjes:
Gaar de bieten in de oven op 180 graden totdat je er met een saté-prikker makkelijk doorheen kunt prikken, dat duurt ongeveer 1,5 uur. Laat de bieten afkoelen en verwijder daarna de steelaanzet en het schilletje. Snijd de biet door de helft en daarna in partjes zodat er halvemaantjes ontstaan. Verwarm bij het afmaken van het hoofdgerecht de bieten in een pannetje met een klontje boter.
Saus:
Als saus serveer je de bijgeleverde rozenbottelsaus. De saus is gemaakt op De Heische Hoeve met als basis een jus van wildkarkassen. De rozenbottels voor de saus groeien op De Heische Hoeve. Door de mooie zomer van dit jaar zijn de rozenbottels lekker groot en zoet. Een super product voor een net zo lekkere saus.
- 400 gram ossenhaas
- 2 grote aardappelen
- Tijm
- 1 pastinaak
- 2 rode bieten
- Olie
- Peper en zout
- Boter
- Scheutje melk
Bosbramenblad
De bosbraam is een meerjarige struikachtige plant die algemeen voorkomend. De bladeren overlappen elkaar niet aan de randen. De bladeren blijven tot laat in de herfst of het begin van de winter aan de plant. De onderzijde van de bladeren bevatten kleine en ongevaarlijke stekeltjes. Door de blaadjes te wassen worden de stekeltjes verwijderd. De stengel is met sterke stekels bezet. De plant klimt tot 1,5 tot 3 meter hoog. De bloemen zijn wit of roze en bloeien in juli en augustus. De kelkbladen zijn niet toegespitst.
De kroonblaadjes zijn vaak iets elliptisch van vorm. De vruchten zijn van donkerblauw tot blauwrood en verschijnen in augustus en september. De vrucht bestaat uit een verzameling (steen-)vruchtjes, de deelvruchtjes zijn alle goed ontwikkeld. Bosbramen worden op lichtzure tot zure grond aangetroffen.
Pluk jonge blaadjes en gebruik deze om de borden te garneren.